6 Haziran 2008 Cuma

PRAG'TA GEZİLECEK YERLER

GEZİLECEK YERLER

PRAG KALESİ

Kentin tepesinde yükselen Prag Kalesi’nin silueti sizi kendine çekerek her türlü tur için ideal bir başlangıç noktası oluşturuyor. Kale pek çok parçaya sahip: bir saray, baş döndüren, sakin bir katedral, iki müze, bir Romanesk manastır ve çeşitli etkileyici galeriler ve konser salonları. Deli imparator Rudolph II (1583-1612), bu tarihi idare merkezinden geç Rönesans döneminde sanatçı ve simyacıları kente toplamaya başladı. Ana giriş kapısında küçük, çizgili kulübelerinde iki yakışıklı askerle beraber, düello yapan iki dev titan heykeli tarafından bekleniyor. İki avludan geçerek, St Wenceslas’ın mezarının üzerine yapılmış, Prag’ın kartpostal mekanı St Vitus Katedrali’nin sivri tepelerine ulaşabilirsiniz. Üçüncü avlunun en doğu ucunda, St George Bazilikası’nın (Bazilika sv Jirí) yıpranmış kırmızı-krem renkli ön cephesi göze çarpıyor. Buradan Jirská’ya doğru ilerlerseniz, işaretler sizi Prag’ın en ilginç sokaklarından biri olan Altın Yol’a getiriyor (Zlatá ulicka). Sokak kalenin kuzey duvarlarına bitişik rengarenk kulübelerle sıralı; tıpkı bir peri köyü gibi. Bu minyatür binalar fakir kale hizmetlileri ve askerler tarafından 16. yüzyılda yapılmış. Franz Kafka de bir süre 22 no’lu evde yaşadı.
Yol, Siyah Kule’ye açılıyor (Cerná vêz) ve inanılmaz pitoresk Eski Kale Basamakları’nda sonlanıyor (Staré zámecké schody). Basamaklar sizi dev bir merdivenden Malá Strana mahallesine, eski şehir merkezinin batı tarafına çıkarıyor.

MALA STRANA

Malá Strana’nın (‘Küçük Mahalle’) dolambaçlı sokakları ve sıra sütunları, Prag Kalesi’nin önünde uzanıyor ve onun, film ekiplerinin olağan arka planı olan nehir cephesini oluşturuyorlar. Bu sokaklar, otantik yıkık dökük duvarları ve küçük pub’ların kış geceleri sıcak şarap sunduğu karanlık köşeleriyle kendi bütünlüğüne sahip. Semtin kalbinde, Barok saraylar ve Rönesans evlerle çevrili canlı meydan Malostranské námêstí bulunuyor. Buradaki saklı Gotik iç mekanlar ve mahzenler inanılmaz kırsal bir havaya sahip el sanatları dükkanlarını, caz barları ve çayhaneleri barındırıyor. En ortada ise, devasa kubbesi ve çan kulesiyle, geç Barok dönemine ait anıtsal St Nicholas kilisesi (Chrám sv Mikuláse) göze çarpıyor; kilise Killian Ignaz Dientzenhoffer ve oğlunun bir başyapıtı. Buradan Mostecká’ya doğru, kentin en sembolik görüntülerinden biri olan Karl Köprüsü’ne (Karluv most) yürüyebilirsiniz. Köprü 1357’de inşa edildi, ama köprüde sıralanan meşhur aziz heykelleri 17. yüzyılda eklendi.

STARE MESTO

Prag’ın en etkileyici mahallesi, eski şehir Staré Mêsto’ya en iyi Karl Köprüsü tarafından ulaşabilirsiniz. Bu da Královská cesta yani Kraliyet Yolu’nu izlemeniz demek -kentin kapılarıyla Prag kalesi arasında Bohemya krallarının taç giyme töreninde takip ettiği yolu. Aynı zamanda, burası başlıca turist otobanı; bu nedenle yankesicilere dikkat edin. Bölgenin merkezi olan Eski fiehir Meydanı’nın (Staromêstské námêstí) sarı, krem rengi ve nane-yeşili binaları buraya bir düğün pastası görüntüsü veriyor. Seyyar satıcılarla ve (genelde yeteneksiz) sokak performansçılarıyla dolu olmasına rağmen meydanın olağanüstü Astronomik Saati (Orloj) buraya yapılacak her türlü ziyareti değerli kılıyor. 1490’dan beri insanlar saatin ahşap kapılarının açılıp içinden azizlerin; hırs, kibir, ölüm ve Türk’ü temsil eden korkunç figürlerin üzerinden belirmesini görmek için toplanıyorlar. Meydanın üzerinde, Tyn (Meryem Ana) kilisesinin korkunç, kararmış kuleleri zalimce yükseliyor (Staromêstské námêstí 14, 222 322 801). 14. yüzyıl sonunda inşa edilmiş ve Kafka’yı derinden etkilemiş olan kilise, şimdi geceleri hoş bir şekilde ışıklandırılıyor. Meydandan Celetná’ya, Barut Kapısı’na doğru devam edin (Prasná brána); burası bir zamanlar kenti çeviren surların 15. yüzyıldan kalma kalıntılarını içeriyor.




YAHUDİ MAHALLESİ

Berlin gibi, Prag da hala savaş geçmişini kabullenmeye çabalıyor -ama Josefov’in bir zamanlar epey gelişmiş olan Yahudi nüfusu konusunda ilerleme kaydediliyor. Naziler tarafından götürülmeden evvel doğal nedenlerden ölmüş olan Praglı Franz Kafka’nın anısına dikilen heykel, Vezenská 1 adresindeki İspanyol Sinagogu’nun önünde yükseliyor. En ticari olmayan binası tuğla özel Gotik Eski-Yeni Sinagog olan mahalleyi (Staronová synagoga), kalabalık Parízská ikiye ayırıyor. Eski-Yeni Sinagog 700 yıl boyunca Prag’ın Yahudi topluluğunun ruhani merkezi olmuş. Nazilerin şehre gelmesinden çok önce, ‘kenar mahallelerin temizlenmesi’ projesi Paris stili bulvarlar yapmak amacıyla pek çok alanı yıktı. Yine de, ibrelerinin saat yönünün tersine hareket ettiği İbranice saatiyle ünlü çan kulesiyle Yahudi Belediye Sarayı, ayakta kalmayı başardı. İnsanı esir alan, 15. yüzyıl tarihli Eski Yahudi Mezarlığı (Stary zidovsky hrbitov), 1787 yılına dek kullanıldı ve şimdi geçmişten kalan başka bir anı: Yahudiler gettonun dışına gömülemediği için onlarca katmanda 100.000 kadar ceset yatıyor. Mezarlığa, iç mekan duvarlarında Bohemya ve Moravya’dan 80.000 Soykırım kurbanının adının yazıldığı Pinkas Sinagogu’ndan giriliyor (Pinkasova synagoga). Buradaki daha da yürek parçalayıcı başka bir sergi de, Prag’ın yakın çevresinde yer alan Terezín toplama kampında tutulmuş çocukların resimlerini içeriyor.



NOVE MESTO

Sovyetler destekli devletin devrilmesine neden olan büyük eylemlerle ün kazanan Wenceslas Meydani (Václavské námêstí) şimdilerde, trafiği, mağaza zincirleri ve sosis büfeleri, fahişeler ve uyuşturucu satıcıları ile anılıyor. Meydanın başındaki heybetli ama tatsız Ulussal Müze (Národní muzeum, 224 497 111) en azından, 1912 tarihli Josef Václav Myslbek'in at üstünde St. Wenceslas heykelinin karşısında yer alıyor.

Ayrıca, Prag'dan 37 mil uzaklıkta, güzel katedral Sv Barbora’ya ve yakın çevresinde ürkütücü bir kemik mezarlığına sahip olan Ortaçağ gümüş madenciliği şehri Kuntá Hora var.

Prag'ın yaklaşık 80 mil batısında Bohemya'nın en turistik kaplıca şehri olan Karlofça bulunuyor. İkisine de Florenc'teki otogardan kalkan otobüslerle kolaylıkla ulaşmak mümkün.

FESTİVALLER

Prag'da başlı başına bir keyif olan bahar, coşkuyla karşılanıyor. Martta şehrin ana panayır yeri Vystaviste'de düzenlenen St. Matthew fuarı Matêjská pout, çeşitli eğlence ve etkinliklere sahne oluyor. Mayıs ayında herkes Prag Baharı (www.festival.cz) biletlerini satın almak için yarışıyor. Yaz ayları, müzik festivallerinin ve açıkhava dans partilerinin zamanı (www.techno.cz). Ekim ve kasımda gerçekleşen Prag Caz Festivali (www.agharta.cz/festprog.htm) bölgedeki en büyük caz festivali ve sizin için dünyanın her yerinden ustaları ağırlıyor. Prag'taki kış etkinlikleri kültür, tarih ve aşırı eğlencenin bir karışımı. Şehrin yakın tarihindeki önemli olaylar çiçekler ve mumlarla anılıyor: Wenceslas Meydanı’nda, 17 Kasım’da Kadife Devrim ve 16 Ocak’ta Olsany Mezarlığı’nda Jan Palach'ın ölüm yıldönümü. Bu Sovyet-karşıtı genç protestocu 1969 yılında, Komünist devletin sonunu getiren eylemlerden yirmi yıl önce kendini yakmıştı.

www.tivoli.com.tr
www.prag.gen.tr
www.prag.web.tr

Hiç yorum yok: